Ik vertel graag wat meer over mijn geschiedenis met whisky en wat ik leuk vind aan proeverijen geven.
Ik kwam met whisky in aanraking op een proeverij bij Van Zuylen in Loosduinen, waar ik heen ging met een vriend ergens in 2011 of 2012. Daarvoor dronk ik bier en wijn, soms een glaasje port, maar geen drankjes met een hoger alcoholpercentage.
Het was een proeverij met 5 whisky's van Laphraoig, een van de meest rokerige whisky's (ook wel "turfbommen" genoemd) die er bestaan.
En dan ook nog bijna allemaal van independent bottelaars op vatsterkte….
Ik wist niet wat me overkwam!
Elk slokje smaakte alsof je een asbak uitlikte!
Heel smerig, maar aan de andere kant vond ik het toch wel heel bijzonder dat je dingen als pleister, ontsmettingsmiddel, jodium, vis, zeewier en toch ook nog fruitsmaken als citroen en limoen, allemaal in 1 drankje kon proeven.
De whisky die me het meest beviel van die proeverij was de 18-jarige van de distilleerderij zelf.
Dat was echt super lekkere whisky, en ook niet zo heel sterk met 48% alcohol. Ik kan met nog herinneren dat we die whisky gekocht hebben en dat jaar met oud en nieuw gedronken hebben.
Daarna ben ik heel voorzichtig eens wat flesjes gaan proberen van Johnnie Walker, Glenlivet, Glenfiddich, Talisker etc.
Vooral de veelzijdigheid! Whisky, vooral malt-whisky, is als geen andere drank (voor zover ik weet en geproefd heb) in staat om zeer uiteenlopende en complexe geuren en smaken te bevatten. Het is super divers, en je proeft in elke whisky wel weer iets anders. Zelfs als je 2 identieke flessen whisky van hetzelfde "merk" naast elkaar zou proeven zal je ontdekken dat ze niet gelijk zijn in geur en smaak. Ook verandert whisky van geur en smaak als je het wat langer in je glas laat staan, of als je er wat water aan toevoegt. Soms duurt het wel meer dan een uur voordat een ingeschonken whisky pas echt op smaak komt! Daarnaast is whisky ook een drank met een geschiedenis (het wordt al eeuwen gemaakt), en er is dus veel over te vertellen!
In het kort: Kennis (en hopelijk ook passie) overdragen. Het leukste is als mensen op een proeverij na afloop zeggen dat ze veel opgestoken hebben, of gelijk online proberen een fles die ze geproefd hebben op de kop te tikken! Wat ook leuk is, is de verbazing op de gezichten als een middelmatige whisky met wat druppels water na 10 minuten verandert in een super lekker drankje! Er is zoveel te weten en dus ook te vertellen over whisky dat ik denk dat ik nog heel lang kan doorgaan met proeverijen en toch telkens weer nieuwe informatie te kunnen delen. Daarnaast is me gebleken dat de meeste whiskyliefhebbers fijne en interessante mensen zijn waarmee je ook nog eens over iets anders kunt spreken dan whisky. De proeverijen zijn ook altijd heel gezellig, sommigen komen alleen daarvoor altijd weer op een volgende proeverij, er zijn er die hebben zelfs nog niet 1 proeverij gemist in de afgelopen 8 of 9 jaar!
Neem dan contact met me op via whiskyvent@gmail.com, en wie weet zie ik je binnenkort bij een proeverij!